Tuotetilaus

Vinhan Kirjakaupan historiaa

Perheyrityksen luoja

Kustaa Wilenius perusti omaan kotiinsa Ruovedelle kirjojen myynti- ja sitomistoimiston vuonna 1903.

Kustaa Vinha toimi yritystoiminnan jälkeen Ruoveden seurakunnan suntiona ja palovakuutusyhdistyksen johtajana.

Liiketoiminnan asiakirjoja ja sopimusdokumentteja

Kirjakaupan kassakaapista löytyy 1903 vuodelta päivätty Kreivi Kronhjelmin allekirjoittama päätelmä yrityksen perustamisesta. Asiakirjassa kehotetaan noudattamaan tarkasti painoasiain ylihallituksen asetuksia ja säänöksiä.

Muutto Ritoniemen tilalle

1920 liike muutti Ritoniemen tilan sivurakennukseen. Kansallisrunoilija Johan Ludwig Runeberg asui talossa vuosina 1825-1826.

Historiallista esineistöä

Tohtori Einar Palmen toimi Ruoveden kunnanlääkärinä. Hänen jäämistöstään on kirjakaupalle lahjoitettu mm. tämä sulkakynä ja rasia, jossa on hiekkaa Runebergin lähteeltä. Hiekkaa käytettiin musteen kuivattamiseen. Lähde sijaitsee Ruovedellä luonnonsuojelualueella. Runebergin kerrotaan istuskelleen toisinaan lähteen reunalla haaveilemassa.

Seinäpuhelin 1800-luvun loppupuolelta

Tämä 1800-luvun seinäpuhelinmalli löytyy kirjakaupasta. Nämä puhelinlangat eivät enää laula vaan yhteydet hoidetaan nykyisin älypuhelimella ja sähköpostilla.

Kirjakauppa siirtyi nykyisiin tiloihin vuonna 1931

Uusi hirsitalo rakennettiin keskelle kylänraittia ja se oli aikansa edistyksellisimpiä rakennuksia Ruovedellä. Talossa oli sisävessa ja keskuslämmitys. Kirjakauppa toimii edelleen samoissa tiloissa. Talon yläkerta on aina toiminut kirjakauppiaan kotina. Kaunis puutalo on yksi paikkakunnan helmistä.

Tuomas Vinha otti kauppiasvastuun vuonna 1938

Tuomas toimi kirjakauppiaana koko ikänsä, 94-vuotiaaksi asti. Hän oli innokkaana mukana monenlaisessa vapaa-ajan toiminnassa Ruovedellä. VPK:ssa hän toimi sairasauton varakuljettajana. Urheiluautoilu ja Jyväskylän Suurajot olivat kirjakauppiaalle mieluista seurattavaa.

 

Tuomas perusti Ruoveden kanoottipurjehtijat ja toimi seuran puheenjohtajana 55 vuotta. Hän kasvatti ja valmensi monta melojapolvea, joista monet menestyivät lajissa loistavasti. Kun Sylvi Saimo voitti vuonna 1952 Olympiakultaa seuranaan Ruoveden kanoottipurjehtijat, oli Tuomas hänen kannustajanaan ja tukenaan.

Tuomas oli myös aktiivinen retkeilijä. Hän keräsi säännöllisesti linja-auton täyteen Ruoveden retkeilykerholaisia hiihtoretkille pohjoiseen. Toinen hänelle tärkeä harrastus oli metsästys ja hän kaatoi hirven vielä ollessaan 90-vuotias. Tuomas oli koko ikänsä aktiivinen jäsen metsästysseuran toiminnassa.

Tahdon

Tuomas oli karismaattinen ja hyväkäytöksinen mies. Sukutarina kertoo, että viereisen pankin pankkineiti Liisi kävi usein ostamassa mustekynänteriä kirjakaupasta. Lempi leimahti ja kanssakäyminen johti avioliittoon, jonka myötä rouva Vinha siirtyi työskentelemään kirjakauppaan kirjanpitäjäksi. Kun Tuomas oli sodassa hoiti Liisi kirjakauppaa.

Kun muovikortteja ei vielä ollut…

Tämä laskukone oli aikoinaan ahkerassa käytössä. Kampea veivaamalla onnistuivat myös kerto- ja jakolaskut. Koneesta oli iso apu liikkeen inventaarioissa.

Aikansa edistyksellistä tekniikkaa

Kaunis puinen kassakone oli iso investointi, joka uudisti liiketoimintatapoja Vinhan Kirjakaupassa.

Aapisia ja kirjaston kirjoja

Kirjakaupan kulta-aikaa olivat vuosikymmenet, jolloin kaupasta ostettiin oppikirjat Ruoveden kouluihin ja tilattiin kirjastoon kirjat.

Kirjakaupan monet työvaiheet

Tuomas Vinhan tytär Pirkko auttoi ahkerasti kirjakaupan monissa töissä. Vaa’alla punnittiin kirjeiden lisäksi arabikumiliiman palasia. Pirkko kertoo jopa ottaneensa aikoinaan vastaan eläinten kynsiä, joista nimismies maksoi korvauksen.

Kirjoitustapa kehittyy

Royal-merkkinen kirjoituskone vuosilta 1930-1940. Kirjakauppa oli tärkeä toimistotarvikkeiden hankintapaikka alueen yrityksille. Monien aikansa liikekirjeiden paperi lienee peräisin kaupasta.

Yhteistyötä kulttuurihenkilöiden kanssa

Akseli Gallen-Kallelan tyttären Kirstin lahjoittama kirja. Hän järjesti taidenäyttelyitä Ruovedellä. Tuolloin hänestä tuli perheen ystävä.

 Ansioitunutta yritystoimintaa

Suomen Yrittäjien ja Lions-liiton tunnuksia hienosta elämäntyöstä Tuomas Vinhalle, joka ahkeroi kirjakaupassa koko ikänsä peräti 94-vuotiaaksi.

Tytär Pirkko siirtyy kauppiaaksi

Pirkko auttoi pikkutytöstä alkaen kirjakaupassa isäänsä monenlaisissa töissä. Hän työskenteli päätoimisesti kirjakaupassa vuodesta 1950 alkaen ja toimi itse kauppiaana vuosina 1963-2003. Pirkko työskentelee edelleen kirjakaupassa 80-ikävuoden asiantuntemuksella. Iloinen asiakaspalvelija kertoo nauttivansa työstään yhä edelleen.

Kirjakauppias neljännessä polvessa

Mika Kauppinen aloitti työt kirjakaupassa polvenkorkuisena myyden Ruovesi-lehteä 50 pennillä. Hän siirtyi kirjakauppiaaksi vuonna 2003. 2000-luku on tuonut teknologiamurroksen ja sitä myötä uudet haasteet yrittämiseen. Kauppias toimii Ruoveden yrittäjien puheenjohtajana ja seutukunnan yrityselämän aktiivisena kehittäjänä.

Kirjakaupassa vierailee kirjailijoita

Seppo Jokinen kuuluu Mikan suosikkikirjailijoihin. Tamperelainen dekkarikirjailija on vakiinnuttanut asemansa rikosromaanien kirjoittajien kärkijoukossa.

Tarinoiden taitavat taivuttelijat

Monet lapset ovat saaneet nauttia Sinikka ja Tiina Nopolan huikeista lastenkirjoista. Kuvassa lastenkirjailija lukijoidensa äärellä Vinhan Kirjakaupassa.

Yhteistyötä kirjailijoiden kanssa

Filosofian tohtori ja kirjallisuustutkija Panu Rajala kirjailijavieraana Ruoveden vuotuisten Noitakäräjien aikaan. Hän kertoi kirjakaupassa työstään ja kirjoistaan sekä signeerasi teostaan Lasinkirkas, hullunrohkea.

Tarinoiden taikaa ja historian havinaa

110-vuotisjuhlien kunniaksi kirjakauppa avasi 2013 myymälätiloihin kahvihuoneen, joka toimii kirjanystävien monimuotoisena kohtauspaikkana. Kahvihuoneessa riittää katseltavaa menneiltä vuosikymmeniltä kirjoista nurkassa vartioivaan pöllöön.

Elämän Virralla

Kirjakaupassa on myynnissä n. 2500 kirjanimikettä. Pirkko Kauppinen on harrastanut lukemista ja kirjoittamista koko ikänsä. Irene Mendelinin runo Elämän Virralla saa Pirkon ajatuksiin 80-vuotis syntymäpäivänsä kynnyksellä. Paina runoa lukeaksesi se

Elaman_virralla

Perheyrittäjyyttä ja hyvää palvelua

Samassa talossa, jossa kauppaa on käyty yli 80 vuotta, on kasvanut monta sukupolvea. Tärkein asia meille kirjakauppiaille on aina ollut asiakas, jonka henkilökohtainen palvelu on ollut meille kunnia-asia. Odottelemme sinua Kirjakaupassa. Tervetuloa.

Sivuston suunnittelu ja toteutus: Idearäätäli