Esa Riipan näyttely Eilisen jälkeen Vinhan galleriassa 24.11.-4.2.2024

Esa Riippa – Haalistunut muisto, etsaus/akvatinta, 70 x 51, 2020.

Vinhan galleriassa avautuu 24.11. Ruoveden joulun avauksen yhteydessä grafiikan mestarina tunnetun Esa Riipan (1947) näyttely Eilisen jälkeen.

Riipan syväpainografiikkaan keskittyvä tuotanto kattaa kuusi vuosikymmentä ja laajan aihekirjon. Koko tuotannon ajan hänen teoksiaan on kuitenkin erityisellä tavalla yhdistänyt luonnon kunnioittamisen ja suojelemisen teema. Luontoa taiteilija lähestyy herkin ottein ja aistein. Hän ei ole koskaan pyrkinyt saarnaamaan tai esittämään elämänohjeita. Elämän rikkaita vivahteita hän sen sijaan tuo teoksissaan ainutlaatuisen kirkkaalla ja seesteisellä tyylillään esiin.

Vinhan galleriaan valikoidut Riipan teokset keskustelevat ruovesiläisten maisemien kanssa luontevalla tavalla. Järven kivikkoiset rannat, laiturit, aamun usva ja tyyni vedenpinta kuvastavat hiljaisuutta ja rauhaa, jossa teoksia tutkiva katsoja voi kohdata myös hiljaisia tarkkailijoita, aitoja luonnon asukkaita. Näiden teosten vähäeleisessä tasapainossa on yhtymäkohtia etenkin japanilaiseen estetiikkaan.

Riipan tapa tehdä kuvia alkaa aina ideasta, johon sisältyy jokin hienovarainen yllätys. Taiteilijan liikkeelle sysäämä kuva alkaa elää työprosessin aikana omaa elämäänsä. Kuva rupeaa määräämään itseään, Riippa luonnehtii. Olen enemmän kyselijä kuin vastausten antaja, hän toteaa teostensa merkitystasoista. 

Tämä taiteilijan asenne kunnioittaa jokaisen katsojan omia tunnelmia ja tulkintoja. Taiteilijan kuviinsa jättämät pienet, arvoitukselliset vihjeet avaavat dialogin mahdollisuuksia, joita katsoja voi käydä teosten kanssa, vaikka vain omassa mielessään.

Esa Riippa – Haalistunut muisto, etsaus/akvatinta, 70 x 51, 2020.
Esa Riippa – Haalistunut muisto, etsaus/akvatinta, 70 x 51, 2020.

Taiteilijana Esa Riippaa on usein verrattu opettajaansa Pentti Kaskipuroon. Kaskipuron merkitystä tuotannolleen ja tyylilleen Riippa ei kiellä, mutta ei myöskään ole antanut sen rajoittaa omaa taiteilijantietään. Hän antaa tunnustusta monille mestareille, joita tutkiessa ja ihaillessa hänelle on kehkeytynyt omaperäinen tyyli ja ilmaisukirjasto. 

Vinhan gallerian näyttelyn tuottaa yhteistyössä tamperelainen Grafiikanpaja Himmelblau, jonka näyttelyissä Esa Riippa on ollut rakastettu taiteilija lähes kolmen vuosikymmenen ajan. 

Grafiikanpaja Himmelblau on toiminut Finlaysonin alueella, Tammerkosken partaalla vuodesta 1990. Himmelblau on Pohjoismaiden merkittävimpiä taidegrafiikan työpajoja. Vuosien mittaan paja on tehnyt yhteistyötä lähes kahdensadan kutsutun ammattitaiteilijan kanssa. 

Näyttely avautuu perjantaina 24.11. ja jatkuu 4.2. asti. Vinha on avoinna ma–pe 10–17 ja la–su 10–16.

Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Lehdistön on mahdollisuus tutustua näyttelyyn Ruoveden joulun avaus -tapahtuman aikana, klo 16–18.

Lisätietoja:

Pasi Vainio, p. 0500 329 591
pasi@vinhankirjakauppa.fi

Kati Pihkanen, p. 045 78 33 0899
kati@vinhankirjakauppa.fi

Grafiikanpaja ja Galleria Himmelblau, Finlaysoninkuja 9, Tampere
www.himmelblau.fi

Pertti Ketonen, p. 0500 625 564
pertti.ketonen@himmelblau.fi

Shopping Cart