Ladataan Tapahtumat

Suvivirren ilta

Tapahtuma-aika

Ruoveden seurakunta järjestää Suvivirren ilta -tapahtuman Vinhan puutarhassa (sateen sattuessa sisällä). Tapahtumassa mm. veisataan suvivirsi sen ensimmäisillä suomenkielisillä eli vuoden 1701 virsikirjan sanoilla.

Suvivirren on todennäköisesti kirjoittanut Ruotsissa Visbyn kirkkoherra ja myöhempi Gotlannin superindententti Israel Kolmodin 1690-luvulla. Sen synty liittyy tuon ajan suuriin nälkävuosiin, jolloin Suomessa kuoli nälkään vähintään neljäsosa väestöstä.

Katovuosien taustalla oli useampi iso tulivuorenpurkaus. Niin Suvivirsi muistuttaa meitä elämän ekologisista reunaehdoista ja siitä, että meidän on elettävä sopusoinnussa luomakunnan kanssa. Samalla kun iloitsemme alkavasta kesästä Suvivirren sanoin ja sävelin.

Luonnonkuvaukset olivat 1600-luvun luterilaisissa virsissä harvinaisia, mutta suvivirressä on tavoitettu poikkeuksellisesti katovuosien tuska ja paluu normaaliin vulkaanisen pölyn laskeuduttua ilmakehästä. ” Nyt siunaustaan suopi/taas lämpö auringon”.

Virrestä tuli heti hyvin suosittu, ja se suomennettiin jo vuoden 1701 suomenkieliseen virsikirjaan. Suomentaja oli luultavasti virsikirjatoimikunnan puheenjohtaja Erik Cajanus. Suvivirsi on tehty ruotsalaiseen kansansävelmään.

 

Tilaisuus on kaikille avoin . Vapaa pääsy.

 

Shopping Cart