- Tämä tapahtuma on mennyt.
Heli Laaksonen – Näyttelyn avajaiset Vinhassa
18.06.2023 | Klo 13:00 - 15:00
Sunnuntaina 18.6. saamme vieraaksemme Heli Laaksosen. Klo 13–15 kirjakahvilassamme aukeaa näyttely Helin kuvitusoriginaaleista hänen kirjaansa Luonnos. Heli kertoo kirjastaan ja vetää sään salliessa myös kuuden metrin luontopolun puutarhassamme.
Avajaiset ovat kaikille avoimet ja niihin on vapaa pääsy.
Kaunotietoluontokirja Luonnoksen piirrosnäyttelyn saatesanoja Laaksosen
Heliltä:
Kaunotietoluontokirja Luonnoksen piirrokset ovat syntyneet piirtämisen ilosta ja selittämisen tarpeesta. Vaikka kuinka sanoilla kuvailisi, miten keijumaisen kaunis, pieni perhonen jauhokoisa on revontulikuvioisessa islanninvillapaidassaan, se on silti helpompi mieltää katsomalla kuvaa.
Piirtojäljen taustalla on kansalaisopiston kursseja ja yksityisiä tunteja, opettajina ovat toimineet mm. Hanna Varis, Mari Aspola ja Irene Nyholm ja Nordmanin taiteilijaveljekset Laitilassa. Lisäksi on ollut valaisevaa huomata, kuinka käsi ja silmä oppivat yhteistyön, kun niitä vain uskollisesti käyttää. Mikään luonnonlahjakkuus en ole – perspektiivit, valot ja varjot ovat vaikeita! Mut olen sitkiä! Teen vaik 100 kertta uurestas, jos tarvita. Ko tarppeks kaua veiva, yhtäkki ui paperil norppa!
Tussipiirustus on välineiltään yksinkertaista, selkeää kirjakauppatavaraa. Happovapaita paperinpaloja, valonkestäviä 0,03-0,8-millin paksuisia huopakärkisiä tusseja, lyijykynä ja huomattava määrä pyyhekumeja. Keikkareissuilla on setti aina mukana.
Suurin osa piirroksista on syntynyt kotona työhuoneella Rauman Lapissa tai opiskeluaikana Tuorlassa Livian ammattiopiston asuntolassa, mutta esimerkiksi västäräkki on piirretty Tampereella Omenahotellissa.
Mallina on ollut yli satavuotiaita luonnontieteen oppikirjoja, Pinterestin piirrossatoa, internetin kuvatulvaa – nämä esikuvanani
olen hakenut omanlaistani viivaa. Opettavaisin malli on itse luonto. On valaiseva katsoa haavanlehteä suoraan suoneen – miten päin ja kuinka monilukuisina ne oikein lehtiruodissa risteilevätkään! Aina ei luonto tule luokse: en ole koskaan nähnyt elävänä Suomen pienintä nisäkästä, kääpiöpäästäistä. Ei ol kyl moni muuka.