Vinhan kirjajuhlat 2024

 

Vinhan kirjajuhlia vietetään 26.–27.7.2024 Ruovedellä Vinhan puutarhassa, navetan ylisillä ja Sofia Magdalenan kirkossa. Kirjajuhlat järjestetään toista kertaa.

 

Juhlien kattava ja monipuolinen ohjelma koostuu kirjallisuudesta, musiikista ja kuvataiteesta. Kirjajuhlat tuovat Ruovedelle esiintymään toistakymmentä kirjailijaa, muusikkoa ja kuvataiteilijaa.

 

Kirjajuhlat alkavat Vinhan galleriassa Albert Pepermansin Le plaisir de peindre -näyttelyn avaamisella. Albert Pepermans on belgialainen kuvataiteilija, joka tunnetaan visuaalisesti vahvoista ja värikkäistä teoksistaan. Vain mustetta, maalia ja paperia käyttäen hän onnistuu luomaan persoonallisen tyylin, joka viittaa poptaiteeseen, sarjakuvaan ja dada-perinteeseen. Teoksissa on usein nähtävissä iloa ja voimaa. Hän toteaa töistään: ”mitä enemmän katsoo, sitä enemmän löytää”.

 

Pepermansin näyttelyitä on Ruoveden lisäksi nähty mm. Pariisissa, Berliinissä, New Yorkissa ja Zurichissä. Kesän 2024 toinen näyttely avautuu Lontooseen.

 

Le plaisir de peindre – maalaamisen ilo avautuu perjantaina 26.7. klo 15.00 ja avaa samalla kirjajuhlat festivaalikävijöille. Näyttely sijoittuu osittain Kulttuuriparantolaan, jossa vieraillaan avajaisten lopuksi. Albert Pepermans on itse läsnä avajaisissa, joiden yhteydessä saadaan myös nauttia maistiaisia illan esiintyjän Tapani Rinteen musiikista. Näyttelyyn ja sen avajaisiin on vapaa pääsy.

 

Varsinainen festivaaliohjelma alkaa klo 17.00 kirjailijahaastatteluilla. Lavalla nähdään kirjailijat Enni Mustonen, Eppu Nuotio, Pajtim Statovci ja Sinikka Vuola. Perjantain ohjelma huipentuu Sofia Magdalenan kirkkoon, jossa äänimaailman tarjoilee Tapani Rinne. Häntä pidetään yhtenä ainutlaatuisimmista ja arvostetuimmista pohjoismaisista muusikoista.

 

Lauantaina kirjajuhlat alkavat kello 12.00 tietokirjailija Hanna-Reetta Schreckin Ellen Thesleff-aiheisella luennolla. Se pohjustaa upeaa näyttämöteosta Omakuva – unia Ellen Thesleffin elämästä ja taiteesta. Teos yhdistää historian- ja taiteentutkimuksen, musiikin, fyysisen näyttelijäntyön ja visuaaliset taiteet. Omakuvan esittävään ryhmään kuuluvat näyttelijät Anu Almagro ja Johanna Jauhiainen, saksofonisti Pauli Lyytinen, taidehistorioitsija, kirjailija Hanna-Reetta Schreck, skenografi Jaana Kurttila ja valosuunnittelija Janne Teivainen.

 

Ohjelma jatkuu Finlandia-palkitun kirjailija Sirpa Kähkösen haastattelulla ja dekkaristipaneelilla, johon osallistuvat kirjailijat Paula Hotti, Anu Ojala ja Tuomas Niskakangas. Iltapäivällä haastateltavina ovat kirjailijat Merja Mäki ja Joel Haahtela.

 

Kuvataiteilija Albert Pepermansin artist talk avaa taiteilijan pitkää uraa, teoksia ja työskentelytapoja. Artist talkin tulkkaa ranskasta suomeksi taiteilija Krista Autio.

 

Ilta päättyy kahteen musiikkiesitykseen, joissa livemusiikkia esittävät Viitasen Piia ja Mikko Joensuu.

Haastattelijoina kirjajuhlilla toimivat Seppo Puttonen, Juha Roiha ja Mari Saavalainen.

 

Liput Vinhan kirjajuhlille myy Tiketti ja Vinhan kirjakauppa. Päiväliput 25€ ja kahden päivän yhteislippu 40€.

Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

 

 

 

Lisätietoja:

Pasi Vainio p. 0500 329 591

pasi@vinhankirjakauppa.fi

Kati Pihkanen

kati@vinhankirjakauppa.fi

vinhankirjakauppa.fi

Shopping Cart