Vinhan kirjakauppas författar- och konstnärsresidens

Med höstens intåg omvandlas Vinhas övervåning från ett hotell till ett författar- och konstnärsresidens för nästan hela vintersäsongen (fram till slutet av mars). Residens kan sökas av yrkesverksamma konstnärer inom olika områden: författare, illustratörer, översättare till finska, forskare och utövare av kreativa yrken. Residensvistelsen erbjuder en fridfull och hemtrevlig arbetsmiljö via Ruovesi huvudgata, i natursköna omgivningar. Vi vill erbjuda en miljö som skapar möjligheter till koncentrerat kreativt arbete. Vinhas faciliteter för boende och arbete är belägna på bokaffärens övervåning. 

Vi värdesätter gemenskapsanda och kunskapsdelning. Vi strävar efter att skapa en plats och en atmosfär som främjar dessa. Den omgivande naturen, landsbygden, lokalborna, andra konstnärer i residens och möjligheten att samarbeta med andra kulturaktörer i regionen berikar residensperioden, om konstnären önskar detta. Det finns också möjlighet att lägga sin odelade fokus på det egna arbetet. Vinha välkomnar olika typer av samarbetsprojekt mellan konstnärer och lokalsamhället (som avtalas i förväg).

Sporadiskt arrangerar Vinhas producent utflykter för residensgästerna till lokala naturresmål, såsom Helvetinjärvi nationalpark, eller till konstresmål i närområdet, exempelvis Murole kyrka, destinationerna i Mänttä och så vidare – vänligen berätta om dina önskemål redan när du söker residens.

Vinha har goda relationer till Ruovesi kommun och bibliotek, skolor, lokaltidningar, företagare och bygemenskapen i Ruovesi samt till andra konstnärskretsar i Birkaland. Tillsammans med olika aktörer har vi startat upp bland annat bokcirkelverksamheten Lukeva Ruovesi. Vårt mål är att bilda nätverk inom det litterära området, erbjuda mötesplatser för författare och läsare och på allmänt plan främja litteraturens ställning i Finland. Också bildkonstnärer kan ansöka om residens i Vinha – hos våra samarbetspartner kan man hyra arbetsrum till förmånliga priser.

Ansökan om residens

Ansökan om residens sker genom en öppen, kortfattad ansökan via e-post, med följande bilagor:

  • En tydlig och kortfattad arbetsplan för residensperioden (max. en A4)
  • Meritförteckning/CV
  • Portfölj/länk till webbplats (eller om du är bildkonstnär, tre bilder på relativt nya verk)
  • Önskad tidpunkt och alternativa tider (du kan kontrollera lediga perioder i vår bokningskalender)
  • Önskad längd på residensvistelsen (pris per vecka 250 €)

Residenset öppnar 15 september och bytesdagen är fredag.

Residenssäsongen pågår till slutet av mars, men även i april–maj kan det finnas möjlighet till residensperioder, om hotellbokningarna medger detta – fråga oss!

Residensansökan är öppen fortlöpande. Urvalskriterierna är arbetsplanen och tidigare produktion.  Ansökan jämte bilagor skickas till kati@vinhankirjakauppa.fi

Du får svar på din ansökan via e-post när dina ansökan har behandlats. Efter detta, gör följande:

Om din ansökan har godkänts, skicka in en bokningsbegäran för den önskade tidpunkten för residensvistelsen i Vinhas bokningssystem. Ange dina betalkortsuppgifter i systemet. När bokningsbegäran har godkänts dras beloppet för residenset från ditt konto.

Se priserna för och anvisningarna om residenset.

Av konstnärerna som inhämtat inspiration i Ruovesi och arbetat här under åren kan nämnas bland annat Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg, Ellen Thesleff, Louis Sparre, Jean Sibelius, J. L. Runeberg, Werner Holmberg, Elga Sesemann, Louis Sparre, Alice Kaira, Kalle Päätalo, Eeva-Liisa Manner, Heidi Köngäs och Eppu Nuotio – kom du också!

Varukorg